​BLOG: Op jacht naar een Rockie

Laatste Nieuws

15-6-2017

Op jacht naar een Rockie  
Een kleine maand geleden werd tot onze grote blijdschap bekend dat de dramaserie De Zaak Menten internationaal ook was opgemerkt. Zo hadden we ineens een nominatie te pakken voor de prestigieuze Canadese Rockie Awards! Nog even kort over de serie: In De Zaak Menten vertelt het op waarheid gebaseerde verhaal van journalist Hans Knoop, hoofdredacteur van het aan De Telegraaf gelieerde weekblad Accent, die langzaamaan persoonlijk betrokken raakt bij de jacht op de dan nog niet veroordeelde oorlogsmisdadiger Pieter Menten. Alain de Levita en ik (producenten De Zaak Menten)  werden door Omroep MAX uitgenodigd om naar het verre Banff in Canada af te reizen, waar de prijzen deze week werden uitgereikt. De Rockies staan als televisieprijs zeer goed aangeschreven en met een nominatie op zak, maak je vaak ook nog kans op een nominatie voor de International Emmy’s en andere grote tv- en filmprijzen. 

Banff Media Festival
De naam Rockies komt van de Rocky Mountains, waar het wintersportdorpje Banff midden in ligt. In het gigantische ‘the Shining’-achtig hotel vond het Banff Media Festival plaats. De Canadese tv- en filmindustrie is groot geworden toen aan het eind van de 20e eeuw New York als filmlocatie te duur werd. Producenten weken uit naar het Canadese Toronto, dat in veel opzichten iets weg heeft van The Big Apple. Bijkomend voordeel: in Toronto hoeven producenten geen rekening te houden met de strenge regels van de Amerikaanse vakbonden en deed de Canadese overheid zelfs nog een flinke duit in het zakje. Hierdoor is het Banff Media Festival uitgegroeid tot een plek waar  veel producenten en uitzendgerechtigden voornamelijk op zoek zijn naar mogelijkheden voor co-producties. In de gesprekken met Canadese producenten merkten wij dat ze erg open staan voor samenwerken met Europese partners.


Award of bruine beer?
Om onze zenuwen een beetje in bedwang te houden zijn wij in onze vrije uurtjes de onbeschrijflijk mooie natuur van Banff gaan ontdekken. Overal buiten het dorp word je gewaarschuwd voor ‘bear activity’ en iedereen die je sprak, spotte de dieren om de haverklap. Dit wilden wij natuurlijk niet missen! Stel, je wint geen award, dan is het zien van een bruine beer in ieder geval een schrale  troost. Dus op naar het meer! Na een paar uur wandelen gaven we de moed op. Dan maar mikken op een award…


Op het menu
Maandagmiddag, de dag van de langverwachte uitreiking. De uitreiking vindt plaats tijdens de lunch en wordt georganiseerd in het grote kasteelachtige Fairmont hotel. Er wordt beweerd dat John F. Kennedy en Marilyn Monroe hier stiekem afspraken. Al vrij snel wordt de eerste en tevens laatste gang van de lunch geserveerd: lasagne. De Canadezen hanteren een andere definitie van glamour werd ons al snel duidelijk.
 
In  totaal werden er 25 awards uitgereikt.. Al snel  werd duidelijk dat Floortje Dessing - zeer terecht- een Rockie in ontvangst mocht nemen voor haar programma ‘Floortje terug naar Syrië’. Wij werden iets langer in spanning gehouden, want onze categorie was als één na laatste aan de beurt. Het gevoel bekroop ons dat het net zo zou aflopen als bij onze  zoektocht naar de beer. Veel goede voortekens, maar toch met onvervuld verlangen naar huis…


Het verlossende woord
Gelukkig kwam toen eindelijk het verlossende woord. Onze serie De Zaak Menten werd bekroond met de Banff Rockie Award voor ‘Best Drama Series Non-English Language’. En dan ben je toch enorm blij dat je daar als producent in Canada live bij kunt zijn. We zijn bijzonder trots op deze prijs, omdat NL Film echt zijn nek heeft uitgestoken voor het realiseren van deze serie. We hebben een groep mensen bij elkaar gebracht die hun beste werk hebben kunnen maken. Regisseur Tim Oliehoek zoals we hem nog niet kenden en het prachtige script geschreven door Jan Harm Dekker en Robert Jan Overeem.
  
Samen met Floortje, haar producent Paul Koning en genomineerde (voor de AVROTROS kunstserie Het geheim van de Meester) maar helaas niet bekroonde- producenten Marc Pos en Clemens van der Grinten, hebben we het feest die nacht keihard voortgezet en liet Floortje ons foto’s zien van alle beren die zij uiteraard wel had gespot.
 
Het was een memorabele dag en nacht! Nu door naar de uitreiking van de Nipkowschijf morgen…

Kaja WolffersP.S. Heb je de serie nog niet gezien? Omroep MAX heeft het drieluik als cadeautje voor deze prachtige prijs tijdelijk weer online beschikbaar gesteld: https://www.omroepmax.nl/de-zaak-menten/uitzending/tv/de-zaak-menten-woensdag-23-november-2016/​

​​